Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a robotterápia Magyarországon is egyre nagyobb szerepet játszik a mozgásszervi rehabilitációban. Nem véletlen, hogy több olyan egészségügyi központ létrejött már hazánkban, ahol robotot, exoskeletont alkalmaznak. Sorozatunk első részében egy budapesti szolgáltatóról lesz szó, tartsanak velünk!

A fővárosban működő Steps Budapest szakemberei elsősorban arra vállalkoznak, hogy neurológiai vagy ortopédiai sérüléssel, károsodással élőknek segítsenek robotterápiával. Emellett a hagyományos gyógytornát is beépítik programjaikba.

Egy jó szakember épp olyan fontos a beteg állapotának javításában, mint a jól megválasztott robotterápia. Utóbbihoz gépek széles spektrumára van szükség. Fénykép: Steps Budapest

Ahogy honlapjukon írják, a robotikus eszközök nagyszerűsége abban rejlik, hogy a páciens ismétlődő, irányított és célorientált mozgásos terápiát végezhet. Mindez hozzájárulhat az agy és az idegrendszer – sérülést vagy idegrendszeri károsodást követő – regenerálódásához, illetve újrastruktúrálódásához. Sőt, a robottechnológiának hála nagyszerű visszajelzést kaphatnak az orvosok a beteg aktuális állapotáról, fejlődéséről.

Eredményes a robotterápia stroke és szklerózis multiplex betegségnél

Sajnos hazánkban évente 40-50 ezer ember esik át stroke-on, magyarul agyvérzésen vagy agyiér-katasztrófán. Ilyenkor az agy egy hányadának vérellátása megszűnik vagy számottevően csökken, s megszűnhet például az adott agyrész által irányított izomműködés.
Ilyen esetben a robotterápia hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes készségeket újratanulhasson a beteg. Ismert neurológiai probléma a cerebrális parézis (CP), azaz az agy fejlődési rendellenességeiből vagy a korai gyerekkori sérülésekből fakadó agyi bénulás, melynek legfőbb tünete valamilyen mozgásfogyatékosság.

Otthonos körülmények fogadják a pácienseket a fővárosi centrumban, akik többféle kezelés közül választhatnak. A robotterápiát és a hagyományos terápiát ötvöző, 20 órás csomag díja 700 000 Ft. Fénykép: Steps Budapest

A Steps Budapest csapata ez esetben arra törekedik, hogy személyre szabott programmal javítson hozzájuk forduló honfitársunk járásán, koordinációján, karjának és kezének funkcióján. Az agyat, a gerincvelőt és az idegeket megtámadó szklerózis multiplex (SM) olyan tartós, gyógyíthatatlan kórkép, amely gondot okozhat például az egyensúlyozás és az izomszabályozás területén. Itt is hatékony lehet az intenzív robotterápia, jóllehet adott esteben csak abban, hogy lassítsa a kialakuló fogyatékosságot.

A robotterápia Magyarországon is hódít

A Steps Budapestnél számtalan eszközzel dolgoznak annak megfelelően, hogy mire van szüksége a páciensnek. A nagy ismétlésszámmal végzendő mozgásterápiás célra remekül megfelel a svájci Armero Spring, mellyel kar- és kézfunkciók fejlesztését végzik, ráadásul arra is van mód, hogy a két testrészt egyidejűleg vegyék kezelésbe. Mozgásszervi rehabilitációnál jelent hatalmas segítséget az Andago, amit az egyensúly- és járásterápiánál, illetve mozgáskoordinációs eljárásoknál vetnek be olyan betegeknél, akik még képesek járni.

A robotterápia Magyarországon is egyre nagyob teret hódít, mert nagyszerűen kiegészíti a klasszikus rehabilitációs foglalkozásokat. Fénykép: Steps Budapest


Fontos kiemelni a Lokomat Pro FreeD exoskeletont, ez neurológiai vagy más eredetű mozgásszervi betegségek kezelésénél egészíti ki a szakemberek munkáját. Figyelemreméltó, hogy e berendezés a tapasztalatok alapján azoknál is sikerrel kecsegtet, akiknél a hagyományos rehabilitációs módszerek nem vezettek eredményre. A centrumban megtalálható a Tyromotion Amadeo is, ez a kéz funkcióinak javítását, azon belül pedig az ujjak mozgásképességének fejlesztését támogatja. Megemlítendő a Tyromotion Pablo nevű robot is, ami a mindennapok során nélkülözhetetlen tevékenységekre készíti fel a beteget, ugyanis a test minden pontján, azaz a karoknál, a kezeknél, a törzsnél és a vállaknál egyaránt alkalmazható. Szintúgy dolgoznak a Tyromotion Tymo robottal, ez beválik az egyensúlyérzékelés fejlesztésére, egyúttal segítheti a neurológiai és ortopédiai betegségek után nélkülözhetetlen rehabilitációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük