Hagyományos módszerekkel időigényes és nem mindig hatékony a súlyos fejlődési rendellenességgel született, valamint baleset vagy betegség következtében mozgáskorlátozottá, mozgásképtelenné vált emberek rehabilitációja, ám az exoskeletonoknak hála e területen is új időszámítás kezdődött. Az eszközökkel végzett robotterápiáról van szó, melyben az emberi testre rögzíthető szerkezeteket használják a személyek fizikai és/vagy mentális egészségének javítására. Az így végzett munka gyakran kapcsolódik orvosi és pszichológiai terápiahoz, mert egymást kiegészítve még hatékonyabb a gyógykezelés.

Mi a robotterápia lényege?

Kétféle rehabilitációs robotterápit ismerünk, az egyik a fizikai, a másik a mentális. Előbbi esetében az exoskeletonokkal és más robotikus eszközökkel olyan személyeken segítenek, akik fizikai sérülést szenvedtek el vagy bármilyen okból mozgásukban korlátozottak. Ezek az eszközök segíthetnek az izomerő és az egyensúly helyreállításában, valamint abban, hogy a beteg önállóan járjon és mozoghasson.

Viszsonylag hossző a tanulási folyamat, de az eredmény kárpótol, hiszen az exoskeleton segítségével szémottevően javul a páciensek életminősége

Emellett ismert a mentális és szociális robotterápia. Ez esetben a szociális interakció és a pszichológiai támogatás eszközeként alkalmazzák a robotokat. Hogy példát is írjunk, az autizmussal élő gyermekek esetében terápiás célzattal használhatják e berendezéseket többek között a kommunikáció fejlesztésére.

A robotterápia előnyei közé tartozik a különféle folyamatok standardizálása és személyre szabhatósága, valamint a terapeuták terhelésének csökkentése. A robotok is képesek pontos és ismételhető mozgásokat végrehajtani, ezáltal hatékonyabbak lehetnek az emberi terapeutáknál.

Mit sem ér a profi gép, ha nincs egy elhivatott szakember, aki megtanítja a helyes használatot

Fontos megjegyezni, hogy a robotterápia nem helyettesíti az emberi terápiás kapcsolatot és szakértelmet, az emberi figyelem, empátia és érzelmi támogatás kulcsfontosságú a gyógyuláshoz és a fejlődéshez. E két terápia gyakran kiegészíti egymást, és a megfelelő kezelési tervet mindig az egyedi szükségletek alapján dolgozzák ki a szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük