Közel másfél évtizede már, hogy megjelentek az első korszerű exoskeletonok, és az iparág látványos fejlődéséből arra következtethetünk, hogy nagy jövő előtt állnak ezek az eszközök. Valóban így lesz?

A robottechnológiára épülő berendezések minden bizonnyal egyre szélesebb körben terjednek el a jövőben, mivel számos előnyük van és megannyi területen hasznára válhatnak az emberiségnek.

A törzsre szerelhető változatok feladata, hogy megkönnyítsék a felsőtesttel végzett erőkifejtést

Ott vannak például az orvosi exoskeletonok, amelyek segíthetnek a mozgássérült emberek rehabilitációjában, továbbá hasznára válnak azoknak is, akik sérülés vagy betegség okán nem képesek megfelelően mozogni. Az ilyen eszközök lehetővé teszik, hogy az emberek önállóan vagy segítséggel ismét felálljanak és járjanak, mindemellett jelentősen javulhat a különféle gépeket használó páciensek életminősége is.

Sétálna, kocogna, de nincs jó kondiban? A speciális járássegítő megkönnyíti az edzést, ezáltal hozzájárul az egészségmegőrzéshez

Robbanásszerű fejlődés várható az ipari alkalmazások terén is, tekintve, hogy az exoskeletonok nemcsak a dolgozók terhelésének csökkentésében veszik ki a részüket, hanem számottevően mérsékelik a munka során előforduló sérülések kockázatát. Sőt, olyan munkakörökben, ahol mindennapos a nehéz tárgyak emelése és mozgatása, az exoskeletonokkal megelőzhető test túlterhelése és elkerülhetőek az ebből fakadó fájdalom, sérülés.

Harci művelet és szabbadidős program exoskeletonnal

Az első exoskeletonokat katonai és védelmi területen vetették be, nem véletlenül, ugyanis a harctéren emberéletek múlnak azon, hogy időben célba jut-e a lőszer, az utánpótlás vagy éppen az élelem. Az exoskeletonok a katonai és védelmi szektorban egyre növekvő serephez jutnak, mivel képesek lehetnek a katonákat támogatni a nehéz terhek cipelésében és a hosszú távú terhelések kezelésében, emellett a terepen való mozgásukat is könnyebbé tehetik.

Örömteli, hogy az exoskeletonok fokozatosan előretörnek a sport és fitnesz területén is. Hogy példát is írjunk, olyan eszközök fejlesztése kezdődött el az elmúlt időszakban, melyek javíthatják az atléták teljesítményét vagy lehetővé teszik a fogyatékossággal élőknek, hogy aktívan részt vegyenek bizonyos sportokban. Mindehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy az exoskeleton-technológia folyamatosan fejlődik, ennek okán egyre jobb és kifinomultabb termékek jelennek meg a piacon. A gyártás során felhasznált anyagok, érzékelők és akkumulátorok fokozatosan korszerűsödnek, ez pedig jótékonyan hat az exoskeletonok funkcionalitására, kényelmére is.

Az építőipar az egyik leginkább embert próbáló terület, érhető tehát, hogy sok exoskeleton-gyártó ezt a területet célozza meg termékeivel

Fontos azonban megjegyezni, hogy az exoskeletonok terjedése nemcsak technológiai kérdés, hanem jogi, etikai és gazdasági szempontokat is muszáj figyelembe venniük a gyártóknak, forgalmazóknak. A termékek ára, a szabályozók engedélyezése és elfogadása, valamint a társadalmi elfogadottság mind befolyásolhatják az exoskeletonok jövőbeni helyzetét, térhódítását. Jelenleg úgy tűnik, ígéretes jövő előt állnak az exoskeletonok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük