Nem is olyan rég még csak a tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk külső vázat, ma viszont már hétköznapok része, már ami az ipart és a hadászatot illeti. Cikkünkben a Magyarországon kapható főbb exoskeletonok szerepelnek, és igyekeztünk azt is kideríteni, hogy mennyi az exoskeletonok ára valóban.

Az elmúlt években sok exoskeletonfejlesztésre szakosodott cég ért el átütő eredményt, így megjelentek a különféle munkákat segítő külső vázak, sőt néhány kezdetleges mozgássérülteket támogató járássegítő is. Utóbbiak sorozatgyártása tudomásunk szerint még nem kezdődött meg, a munkaexoskeletonoké viszont igen, lássuk, itthon mi érhető el, s mennyi az exoskeletonok ára!

Festool ExoActive aktív exoskeleton

Roppant hatékonynak ígérkezik a 18 voltos akkumulátorokról tplált, karonként 50 N-es támogatóerőt kifejtő, nagyjából 1,5-t órás üzemidővel kecsegtető Festool ExoActive exoskeleton. A nagyjából 7 kg tömegű mozgássegítő a 2000 óta már Festoolként ismert német Festo terméke. Elmondható tehát, hogy közel 100 éves szerszámfejlesztési tapasztalat birtokában dolgozták ki a mérnökök.

Festool exoskeletont használó gipszkartonozó. Megéri-e vajon az exoskeletonok ára?
Szabályozható teljesítmény, Bluetooth-os vezérlés, moshatóság és választható munkaterület – a Festool ExoActive igen kiforrott szerkezet (Kép forrása: Festool)

Festool ExoActive aktív exoskeletonok ára

Miként a gyári leírásból kiderül, az ExoActive már a csípőmagasság feletti munkálatoban is segít. A támogatás erőssége és tartománya a mellkasi részen elhelyezett vezérlőegységgel másodpercek alatt beállítható. Felvétele, méretre igazítása ugyancsak gyerekjáték, miként maga a munka is, hiszen festőknek, gipszakartonosoknak, szerelőknek, gazdáknak is csökkentheti a terhelését. A Festool exoskeletonok ára természetesen nem alacsony. Mi például a Szerszámoutlet oldalán találtuk meg a Festool Exo 18 HPC 4,0 I-Plus ExoActive külső vázat, ára pedig nettó 1 102 283 Ft.

Hilti EXO-S passzív vállexoskeleton

A mozgássegítő exoskeletonok fejlesztésében kétségtelenül a Hilti az egyik éllovas. Erről tanúskodik, hogy Magyarországon is forgalomba hozták a mindössze 2,3 kg tömegű, nyaktámasszal is kiegészítő Hilti EXO-S vállexoskeletont. Ez a gyártó leírása szerint jelentősen mérsékeli a vállrész és a nyakizmok terhelését vállmagasság felett végzett munkák esetén, így könnyebben és gyorsabban elvégezhetőek a feladatok. Nem mellesleg számottevően kisebb a sérülés esélye!

A Hilti EXO-S kétféle változatban kapható: 40 cm-nél kisebb és 40 cm-nél nagyobb kerületű bicepszre optimalizált kivitelben. Nagy előnye, hogy könnyen felvehető és testre szabható
A Hilti EXO-S kétféle változatban kapható: 40 cm-nél kisebb és 40 cm-nél nagyobb kerületű bicepszre optimalizált kivitelben. Nagy előnye, hogy könnyen felvehető és testre szabható (Kép forrása: Hilti)

Hilti EXO-S exoskeletonok ára

A Hilti külső váza megannyi szerepkörben nyújthat segítséget a munkavállalóknak. Mennyezeti gipszkartonok, illetve sínrendszerek szerelésénél, csővezeték- és elektromos hálózatok kiépítésénél, festésnél, csiszolásnál, járműszerelésnél egyaránt jó szolgálatot tehet, sőt gyümölcsszedésnél, metszésnél, világítóegységek javításánál is hasznát vehetik a szakemberek. Persze mindennek ára van: a Hilti EXO-S vállexoskeletont, CFB1 vállpántot és hordtáskát tartalmazó Hilti alapcsomag kedvezményes ára cikkünk írásakor nettó 423 191 Ft volt. A tartozékok itt külön is megvásárolhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük