Exkluzív New York-i sajtótájékoztatón mutatkozott be a Wandercraft önstabilizáló exoskeletonja. Az Atalante X Personal Exoskeleton az alkotók szerint már a sorozatgyártás és a piaci bevezetés előtt áll.

Igen nagy jelentőségű eseménynek lehettek tanúi, akik ellátogattak a Wandercraft mozgássegítőjének nemzetközi bemutatójára, élőben láthatták ugyanis, hogy az Atalante X „magától egyensúlyoz”, tehát felhasználói botok, mankók, no meg a felborulás kockázata nélkül járhatnak-kelhetnek kedvükre. Egyedülálló képességeinek köszönhetően a – Personal Exoskeleton néven is emlegetett – újdonság rehabilitációra és mindennapos használatra is kiváló lehet, így jó eséllyel tart számot a mozgássérültek, illetve a megváltozott munkaképességűek érdeklődésére.

Nagy előrelépést jelent az önstabilizáló exoskeleton

Azt szeretnénk, hogy a gerinc-, illetve mozgássérült emberek is teljes életet élhessenek, s éppoly szabadon mozoghassanak, mint egészségek embertársaink – osztotta meg gondolatait Matthieu Masselin robottechnikai mérnök, aki Alexandre Boulangerrel és Jean Louis Constenzával közösen irányítja a 2012-ben alapított Wandercraft, Inc. vállalatot.

A New York-i nemzetközi bemutatón készült videón is megfigyelhető működés közben a Wandercraft Atalanta X Personal Exoskeleton. A rendezvényen Kevin Piette egykori motorversenyző mutatta meg mire képes az ultramodern eszköz (videó: Wandercraft)

Az Atalante X érdemi fejlesztése nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdődött, nemes egyszerűséggel azért, hogy segítsen talpra állni annak a 65 millió embernek, akik valamilyen okból kerekesszékbe kényszerült. Az önstabilizáló exoskeleton 12 ízületet tudhat magáénak, és mozgatásáról is 12 nagy teljesítményű villanymotor gondoskodik. Képes felállni, gyalogolni, padkára fel- és padkáról lelépni, továbbá guggolni is, ezáltal minden élethelyzetben segítheti viselőjét. Viszonylag kis tömegének és visszafogott méretének köszönhetően egészen könnyed viselet, nem mellesleg szűk helyeken is problémamentesen használható.

Már első pillantásra is látszik, hogy a Wandercraft Atalante X önstablizáló exoskeleton igazán kiforrott szerkezet. Különleges vezérlőrendszere és működtetésért felelős szoftvere ugyancsak egyedülállóan fejlett (kép: Wandercraft)

A Wandercraft Personal Exoskeleton működését 27 érzékelő segíti, ezek figyelik, hogy a felhasználó, azaz maga az exoskeleton milyen helyzetben van, a vezérlőelektronika pedig ezek alapján vezéreli a szervomotorokat. A központi számítógép nem kevesebb, mint 75 ezer szenzoroktól beérkező adatot vizsgál másodpercenként (!), amiben a szerkezeti elemek deformációját figyelő szenzorok üzenetei is benne foglaltatnak. Ez elengedhetetlen az automatikus egyensúlyozáshoz, nem is vették hát félvállról a fejlesztést: a munkában 40 robottechnikai mérnök és egészségügyi szakember vett részt. Maga az egyensúlyozó rendszer 5 milliszekundumonként hoz döntéseket, azaz másodpercenként 200-szor korrigál, hogy mindig kiszámítható és kifinomult legyen az Atalante X működése.

Hétköznapokon is használható exoskeleton?!
Még sok munka vár a fejlesztőkre, de a kb. 80 kg-s saját tömegű Atalante X már így igen nagy tudású szerkezet. Képes előre, hátra és oldalra lépni, megfordulni, sőt lépcsőzni is, és önmagát egyensúlyozza (kép: Wandercraft)

Döbbenetes, de a Wandercraft Personal Exoskeletont ún. vizioszkennerekkel is felszerelték. Ezek folyamatosan figyelik a környezetet, a felvételeket pedig elküldik a központi vezérlőegységnek, ami háromdimenziós képet alkot a környezetről. Ilyenformán a rendszer látja, hogy mi lesz a következő lépés, azaz felkészül az emelkedőkre, küszöbökre stb. Az Atalante X megalkotásában az amerikai Department of Veterans Affairs is szerepet vállalt, bronxi egészségügyi központjukban összes 11 exoskeletont tettek próbára a betegek, és az ő tapasztalataikat figyelembe véve formálták a szakemberek a szerkezetet. A programot nem csak a veteránokért felelős állami szerv támogatta, a költségekbe többek között az amerikai védelmi minisztérium és New York állam is beszállt.

Az exoskeleton számottevően növeli az életminőséget, hiszen viselője ismét azonos magasságba kerül beszélgetőpartnereivel és könnyebben méri fel saját környezetét is. Legfőbb hozadéka mégsem ez, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatás: álló helyzetben az emésztő- és a nyirokrendszer is jobban működik, sőt a véráramlás is optimálisabb – árulták el a Wandercraft illetékesei.

Korábbi motorversenyző segít az exoskeletonfejlesztésben

Ezekről számol be Kevin Piette egykori motorkerékpár-versenyző is, aki 12 évvel ezelőtt egy közúti baleset során bénult le, és 2012-ben kapcsolódott be az Atalante X körüli munkálatokba. – Az exoskeleton használata rendkívül egyszerű. Van egy kézben tartott, irányítókarral (ti. joystickkal) is ellátott távirányítóm, amivel a különféle üzemmódokat, valamint a sebességet állíthatom, és van egy szenzor a hátamon, ami felismeri, hogy állni vagy haladni szeretnék-e – avat be minket a részletekben. – Nagyon örülök, hogy használhatom az eszközt, mert testileg és lelkileg is sok-sok előnye van, még az emberi kapcsolatok ápolásában is segítségemre van – teszi hozzá.

Két óra alatt tölthető fel, és megközelítőleg 8 órán át működik egy huzamban a 160 és 190 centi közötti felnőtteknek ajánlott Atalante X önstabilizáló exoskeleton (kép: Wandercraft)

A Wandercraft-féle exoskeletonok tulajdonképpen használatra készek, olyannyira, hogy francia, luxemburgi és amerikai kórházakban már alkalmazzák is őket rehabilitációs célokra. Hogy a magánhasználat mikor indulhat, egyelőre kérdéses, de az sem elképzelhetetlen, hogy már 2024-ben elkezdődik az árusítás. A CBS News értesülései szerint nagyjából 150 000 eurós, azaz 60 millió forintos áron kerülhetnek a kereskedésekbe, ehhez azonban a jogi háttérnek is tisztázódnia kell. A fő kérdés ugyanis, hogy ki a felelős, ha a felhasználó balesetet szenved, illetve hogy meddig terjed a gyártó felelősségi köre. Amíg ezekre a felvetésekre nincs válasz, vélhetően az exoskeletonok térhódítására is várnunk kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük