Az exoskeleton (ejtsd: egzoszkeleton), más néven külső váz, robotruha, mozgássegítő vagy járássegítő egy olyan elektronikus-hidraulikus-pneumatikus eszköz, mely az emberi testhez rögzítve, beépített motorjaival, szerkezeti elemeivel és/vagy hidraulikus-pneumatikus rendszereivel segíti az emberi mozgást, továbbá – kiviteltől függően – jelentősen növeli a teherbíró-, illetve emelőképességet.

Munkahengerek segítik a végtagok mozgását

Mire jó?

A külső váz alkalmazásával bővülethetnek a mozgásszervi betegségekkel küzdők lehetőségei, nem mellesleg csökkenhet a munkavégzők terhelése, és jelentősen nőhet teljesítményük, hiszen kevésbé fáradnak, hosszabban dolgozhatnak és nagyobb súlyok mozgatására képesek.

Nem csak a mozgásban, a gyógyulásban is segíthet az exoskeleton. A robotterápiák egyre népszerűbbek

Hogy működik az exoskeleton?

A jelenkori exoskeletonok általában lítiumion-akkumulátorból nyerik a működésükhöz szükséges energiát. Az áram összetett vezérlőegységet, valamint hidraulikus vagy pneumatikus munkahengerekhez társított szivattyúkat vagy légsűrítőket hajt, ezek teszik lehetővé, hogy a karral, lábbal, gerinccel együtt dolgozó munkahengerek segítség az adott végtag, illetve a gerincoszlop mozgását.

Fáradtság nélkül, akár egész napon át. A járműiparban használatos exoskeletonok iránt évről évre egyre nagyobb a kereslet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük