Mintegy 1,7 millió dollár támogatással segíti az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a Michigani Egyetem kutatóit, hogy a járásukban korlátozott embereknek hatékony mozgássegítő exoskeletont fejleszthessenek.

Miként az intézmény tájékoztatójából kiderül, minden nyolcadik amerikai mozgási nehézségekkel küzd, ugyanakkor a jelenlegi eszközök nem mindig szavatolják számukra a megfelelő segítséget. Éppen ezért a Michigani Egyetem csapata arra vállalkozott, hogy moduláris, gépi hajtású exoskeleton rendszereket fejleszt ki, melyek a lábak mozgását hivatottak segíteni.

A drónokban is alkalmazott lapos motorban kevesebb a fogaskerék, viszont elegendő nyomatékot szolgáltat ahhoz, hogy segítse a mozgást. Fénykép: Hyundai Motor Co.

– Képzeljük el, hogy egy kis motort szerelünk a biciklibe, ennek következtében a pedálozó a kerékpáros egy kis plusz erőhöz jut, így anélkül juthat fel a dombra, hogy különösebben megizzadna. Hasonlóképpen fogjuk a ma használt hagyományos boka-, csípő- vagy térdmerevítőket. Kiegészítjük őket egy önálló, speciális motorral, továbbá fogaskerékrendszerrel, ezáltal extra erőt adhatunk egy adott ízületnek, hogy könnyebbé váljon a mozgás mondta Robert Gregg, a projekt vezetője, az elektromos és számítástechnikai mérnöki kar docense.

Megoldás a mozgássegítő a mozgássérülteknek!?

„A hagyományos merevítők vagy protézisek nem képesek aktívan segíteni az emberi ízületeket a különféle tevékenységek során. Továbbá hátrány, hogy a ma használatos exoskeletonok viselői nehezen tudnak mozogni a motor ellenében. Ez részben azért van így, mert e szerkezeteket rendszerint arra tervezik, hogy egy egész végtag teljes funkcióját helyettesítsék. Az ízületek részleges segítése más megoldásért kiált” egészítette ki gondolatait a szakember. Hozzátette: a jelenlegi exoskeletonok nem ismerik fel használóik szándékát, evégett felesleges plusz erőfeszítést kívánnak meg a mozgásszervi próblémával küzdő embertől. Éppen ezért Robert Gregg és munkatársai újfajta motort és erőátvitelt, valamint a korábbiaktól eltérő vezérlő algoritmust fejlesztettek a mozgássegítő exoskeletonhoz.

Fontos szempont, hogy a szerkezet ne az ember ellen harcoljon, hanem segítse még úgy is, hogy nem ismerheti használója szándékát. Az új eszköz kompenzálhatja a végtagok tehetetélenségét is. Fénykép: Michigani Egyetem

A közelmúltban indított, hároméves projekt során olyan pácienseket vizsgálnak majd, akik munkájuk során tárgyakat emelnek és eresztenek le, vagy idős korukra elvesztették mozgásképességüket. A későbbiekben szeretnének más fogyatékossággal élő embereket is bevonni a programba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük