Az oroszországi Szilícium-völgynek is nevezett Skolkovban található Dél-uráli Állami Egyetem tudósai amerikai kollégáikkal karöltve új típusú, agyi aktivitás rögzítésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki, hogy segítsék a mozgásukban korlátozottak helyváltoztatását.

Az orvosok és kutatók régóta ügyködnek azon, hogy minél jobban megismerjék az emberi agy pontos működését

Az egyetem által közzétett kutatásból kiderül, hogy a készülék testre szabható beállításaival hozzájárulhat ahhoz, hogy a mozgáskorlátozottak visszanyerjék az uralmat végtagjaik felett, sőt az epilepsziáás betegeket előre figyelmeztetheti a közelgő rohamra. Mintegy évszázada alkalmazzák az úgynevezett elektroenkefalográfot, mely a fejbőrre helyezett elektródákon keresztül „leolvassa” az agy elektromos aktivitását. A laboratóriumokban és kórházakban használt jelenlegi rendszerekkel az a gond, hogy terjedelmesek és/vagy drágák, ráadásul a korlátozott elektródák száma okán a jelminőség sem kielégítő. Léteznek olcsóbb és kisebb amatőr eszközök, de ezek érzékenysége nem megfelelő. A Dél-uráli Állami Egyetem, az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Brainflow kutatói által létrehozott készülék mindössze 350 dollárba, azaz nagyjából harmad annyiba kerül, mint a jelenleg elérhető analóg eszközök.

Minél kényelmesebbé és megfizethetőbbé válnak az ilyen eszközök, annál nagyobb az esély rá, hogy kisebb léptékű, amatőr projektek keretében is jövőbemutató szerkezetek szülessenek

Ezenfelül mellette szó, hogy akár 24 elektródával is felszerelhető, ezáltal elsőrangú jelminőséget biztosít. Ráadásul a mindössze fél centiméter átmérőjű feldolgozó egység elég kompakt ahhoz, hogy egész nap vagy éjszaka viselhető legyen, súlya pedig csupán 150 gramm. A kutatók a GitHubon nyíltan elérhetővé tették az eszköz megépítéséhez nélkülözhetetlen dokumentációt és szoftverek leírását, a nemzetközi csapat abban bízik, hogy ezáltal még többen bekapcsolódnak a munkába, lendületet adva a támogató és rehabilitációs rendszerek, így az exoskeletonok, robotruhák fejlesztésének, illetve a további kutatásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük