Viszonylag régóta szerepel katonai exoskeleton az amerikai hadsereg eszköztárában. A szervezet a közelmúltban fontos kutatást végzett az eszközök hatékonyabb felhasználása érdekében.

A sereg szakértői arra keresték a választ, vajon milyen módon alkalmazkodhatnának hatékonyabban az intelligens „robottestek” az emberi viselkedéshez annak érdekében, hogy javítsák a katonák teljesítményét a harctéren. Ez a kérdés azért merült fel a hadseregnél dolgozó mérnökökben, mert a múltban végzett elemzések során azzal szembesültek, hogy a katonáknak bizony kihívást jelent az együttműködés a korszerű teljesítménynövelő eszközökkel.

Ha minden jól megy, a kutatási adatok elemzését követően kiderül, vajon az emberi agyból és az izmokból érkező jelek, valamint a különböző mozgásprofilok miképpen teremthetik meg a katonák és az exoskeletonok eredményesebb együttműködését. Fénykép: Neil Adams (US Army)

– Közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogy milyen módon tudnak idomulni az emberek az intelligens rendszerekhez. Tisztában vagyunk vele, hogy az emberi test által kibocsátott jelek olyan információkat hordoznak, amelyek felhasználhatók az exoskeletonok rendszereinek további tökéletesítéséhez – ecsetelte J. Cortney Bradford, az amerikai hadsereg kutatója.

Roppant hatékony a katonai exoskeleton

Felettébb érdekes volt a munka gyakorlati része, melynek során az US Army által jó ideje használt Dephy ExoBoot exoskeleton működését vették górcső alá. Ezt arra tervezték, hogy mérsékelje a viselő bokaízületének terhelését, miközben az komoly fizikai kihívást jelentő feladatot végez, például megpakolt hátizsákot cipel. ExoBootot érdekessége, hogy nem kívülről irányítják, hanem saját számítógépe segítségével önállóan kell kitalálnia, hogyan és mikor segítse az eszközt viselő személyt. A vizsgálaton húsz önkéntes vett részt. Mindegyikük testén több mint 40 fényvisszaverő pontot helyeztek el, ezekkel figyelték a mozgásukat, mindemellett 128 kétrétegű elektródát is rögzítettek fejbőrükön. A résztvevők körülbelül egy órán át műszeres futópadon sétáltak az ExoBoottal, illetve anélkül. Mivel a vizsgálat még csak most fejeződött be, egyelőre várni kell a kiértékelésre. A tervek szerint nyár végén számolnak be az eredményekről, amit nemcsak a hadsereg irányítói, hanem a civil közönség is érdeklődve vár. A kapott adatok birtokában könnyebb lesz hatékonyabbá tenni az exoskeletonok működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük