Jövőbemutató exoskeletonnal rukkoltak elő a kingstoni Queen’s Egyetem szakemberei. A gép nem nagyobb egy hátizsáknál, s a végtagok mozgásából nyer energiát.

Miközben az exoskeletonok zömét ellátják valamilyen áramforrással, a kanadai tervezők által megalkotott vadonatúj gép nélkülözi az akkumulátort, jóllehet mégis mintegy 3 százalékkal csökkenti a járáshoz szükséges energiát és kisebb elektromos kütyüket is tülthetünk vele. Hogy lehetséges ez? Nos, miként azt Michael Shepertycky, a projekt egyik vezetője kifejtette, teljesen passzív rendszert hoztak létre, mely nemcsak mérsékeli a láb izmainak terhelését, hanem kialakításának köszönhetően áramot is termel.

Akár egy pillekönnyű járássegítő is szinte csodákra képes, jó példa erre a kanadai egyetem nem hétköznapi fejlesztése. Fénykép: Queen’s University Faculty of Engineering and Applied Science

A Science tudományos magazinban közölt technikai leírásból kiderül, hogy a szerkezet lelke egy mindössze 1,3 kilós (!) központi egység, amit egy hátizsákba rejtve viselhet az ember a hátán. Ebből két vékony kábel fut le a bokákig, valamint egy-egy heveder öleli körül az alsó lábszárat. Különlegessége abban rejlik, hogy a láb előrelendülésekor, azaz lépés közben lépés közben a kábel ellenállást fejt ki, ezáltal lelassítja a láb mozgását, és ebből kifolyólag az Achilles-ínt is tehermentesíti. Az ellenállás egyébként abból ered, hogy egy apró generátort hoz működésbe a két kábel, s ez az, ami a szériagyártású modellnél áramot termel majd, hogy táplálja a szerkezet elektronikáját és a csatlakoztatott eszközöket. Az alábbi, angol nyelvű videó jól szemlélteti az eszköz működését:

A kész eszközt a fejlesztők és önkéntesek is tesztelték, és az elemzések alapján arra következtettek, hogy az exoskeleton hozzávetőlegesen 3,3 százalékkal csökkenti a gyalogláshoz szükséges energiabefektetést.

– Tapasztalataink alapján néhány perc után fel sem tűnik, hogy rajtunk van a szerkezet és nincs kétségünk afelől, hogy valóban megkönnyíti a túrázók, gyaloglók, egész nap a munkahelyükön robotoló postások és ápolónők életét, ezáltal kevésbé fáradnak el a nap végére – magyarázta a kutatás vezetője. A szakemberek első körben sík talajon tesztelték a gépet, de bíznak benne, hogy hamarosan túl lesznek a hegyes-dombos próbákon, ahol hasonlóan kedvező eredményekről tudnak majd beszámolni. Sőt, azt sem tartják kizártnak, hogy a futók, maratonisták is előnyt kovácsolhatnak abból, hogy hátukra kapják a forradalmi járáskönnyítőt. A csapat természetesen már szabadalmaztatta az eszközt, jelenleg pedig viszgálják a gyártás és a forgalmazás lehetőségeit. Michael Shepertycky úgy véli, hogy az egyszerű felépítésre tekintettel lényegesen olcsóbban előállítható mint a hagyományos exoskeletonok, evégett várhatóan nagy igény lesz rá világszerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük