Újból képes járni egy kerekesszékbe kényszerült francia tinédzser a Wandercraft nevű vállalat speciális robotvázának köszönhetően.

A 16 esztendős Oscar Constanza súlyos neurológiai betegségben szenved, ami hosszú ideje megakadályozza abban, hogy önállóan felálljon és járjon. Miként arról a Reuters beszámolt, néhány hete Oscar életében nagy változás állt be, tudniillik egy nem mindennapi exoskeleton segítségével ismét talpra állhatott. A testre rögzíthető robotvázat édesapja, Jean-Louis Constanza tervezte neki, aki egyébként az ilyen és ehhez hasonló orvosi segédeszközöket fejlesztő Wandercraft cég egyik alapítója.

Kevin Piette tesztelő várja, hogy rászereljék a speciális eszközt. Fénykép: Reuters

A híradásból kiderült, hogy a deréknél, a mellkasnál és a vállnál, illetve a láb több pontján rögzülő járássegítő ötlete Oscar fejéből pattant ki, aki szerette volna, ha nem szorul segítségre helyváltoztatáskor. Érdekessége, hogy hangvezérléssel vagy távirányítással egyaránt működésre sarkallható. Ha kiadják a parancsot a robotnak, hogy állon fel, induljon el, forduljon meg vagy üljön le, akkor a szerkezet óvatosan felegyenesedik, és megindul, majd – a kiadott utasításnak megfelelően – elvégzi a további feladatokat.

Apa és fia az első lépések megtételekor. Fénykép: Reuters

Arra sincs szükség, hogy az ember a kezeivel egyensúlyozzon, mert az okos exoskeleton gond nélkül megtartja az emberi testet. Jean-Louis Constanza a bemutató alkalmával elmondta, hogy míg az exoskeletonok általában járáskönnyítő vagy tehermentesítő feladatot látnak el, ez a robot nemcsak támogatja a pácienst a mozgásban, hanem szimulálja is a különböző mozgásformákat. Érdemes megnézni a fejlesztővel készített interjút.

A párizsi központú vállalat kivételes szerkezete egyelőre nem elérhető magánszemélyek részére, ugyanakkor számos amerikai, franciaországi és luxemburgi kórház vásárolt már a darabonként mintegy 150 ezer euróért, azaz körülbelül 51 millió forintért kínált exoskeletonból. Jean-Louis Constanza arra számít, hogy egy évtizeden belül már általános lesz az ilyen és ehhez hasonló gépek használata, magyarul sokan egy életre megszabadulhatnak a kerekesszéktől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük