Roppant érdekes tanulmányt tettek közzé a Journal of Clinical Medicine folyóiratban annak kapcsán, hogy milyen az élet és az anyagcsere exoskeletonnal.

Az értekezés azt a témát járja körbe, hogy a legfejlettebb exoxkeletonok milyen hatással vannak a sérült gerincvelővel élő emberek bélműködésére. Köztudott, hogy gyakoriak az emésztési problémák gerincvelő-sérülést követően. Ez a betegség nem ritkán krónikus székrekedéshez és inkontinenciához – azaz vizelettartási zavarokhoz – vezet. Egy korábban készített felmérés szerint a gerincvelősérült férfiak több mint harmadánál olyan szintű bél- és hólyagproblémák alakultak ki, melyek jelentősen rontották közérzetüket. Ezért volt fontos, hogy a szakemberek képet kapjanak, hogy is zajlik az anyagcsere exoskeletonnal.

Miként zajlik az anyagcsere exoskeletonnal - ezt tanulmányozták a Kessler szakemberei.
A pandémia idején sem álltak le a kutatások és vizsgálatok a Kessler Alapítványnál, ahol többek között arra keresik a választ, hogy mitől javulhat a mozgásszervi betegek életminősége. Kiderült, hogy egészségesebb az anyagcsere exoskeletonnal. Fénykép: Kessler Foundation

A közelmúltban végzett vizsgálat rámutatott arra, hogy a robotizált exoszkeletont használó, annak segítségével rendszeresen gyalogló, egyenes testtartású emberek életminősége számottevően javulhat. Esetükben kevesebbszer alakulnak ki az említett tünetek.

Félszázan vállaltak szerepet az „anyagcsere exoskeletonnal”-kísérletben

A kutatásban összesen 49 beteg vett részt, közülük 36-nak exoskeleton segítette a mozgását. Gail Forrest, a Kessler Alapítvány Tim and Caroline Reynolds New Jersey-i gerincstimulációs központjának igazgatója elmondta, utóbbiaknál jelentősen mérséklődött a bélürítési idő. A résztvevők csaknem negyede jó tapasztalatokról számolt be az orvosoknak. A tanulmány társszerzője, Dr. Peter Gorman, a Marylandi Rehabilitációs és Ortopédiai Intézet osztályvezetője is nyilatkozott. – Az eredmények alapján kijelenthető, hogy az állás mellett a gyaloglás is rendkívül jó hatással van a páciensek szervezetére – mondta el. Ezért folytatják a munkát, hogy minél több gerincsérült ember életét jobbá tehessék.

A Kessler Alapítvány szakemberei több exoskeletonnal kapcsolatos kutatást is végeztek az elmúlt években. Munkájuk gyümölcseként született meg egy speciális, exoskeletonterápiás orvosi eljárás, melyről 2021 júniusában adtak ki sajtóközleményt. A Robotic-Exoskeleton Assisted Exercise Rehabilitation (REAER), azaz robotikus-exoskeletonnal támogatott gyakorlati rehabilitáció sclerosis multiplexben szenvedő betegek állapotán javíthat számottevően. Angolul értők a teljes tanulmányt elolvashatják az MSARD Journal honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük