Lebénult katonák gyógyulását szeretné felgyorsítani a francia Wandercraft vállalat, melynek Atlante névre keresztelt szerkezetét több francia kórház is alkalmazza. A katona-exoskeleton kapcsán szerzett tapasztalatokról a France24.com hírportál számolt be a közelmúltban.

Köztudott, hogy egyre több járás- és tartássegítő berendezés bukkan fel a piacon, tekintve, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen alkalmatosságokra. A Wandercraft mintegy 200 ezer euróba kerülő készülékét kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a harci sérülés következtében lebénult katonák rehabilitációját.

A Wandercraft Atalante stabil helyzetben tartja a betegeket, és segít nekik, hogy az egyensúlyozáshoz és a járáshoz használt izmok regenerálódjanak. Fénykép: Stephane de Sakutin, AFP

Miként a cég társalapítója, Jean-Louis Constanza elmondta, megannyi hasonló exoskeleton létezik, ám ez az egyetlen, ami mely önmagát stabilizálja, ezáltal viselőjét mankó nélkül is egyensúlyban tartja.

Áttörést hozhat a katona-exoskeleton

A cikkben megszólal egy 35 éves egykori katona, aki egy évtizede bénult le. Most először állt fel a nem mindennapi exoskeleton segítségével azóta, hogy súlyos sérüléseket szenvedett a harctéren. Sok társával együtt őt is a párizsi Les Invalides kórházban kezelik. Külön osztályt hoztak létre annak érdekében, hogy egykori katonákat ismét megtanítsák állni és járni. Mivel a férfi csontritkulásban is szenved, nem képes kihasználni az exoskeletonban rejlő valamennyi lehetőséget. Ezzel együtt nagyon örül, hogy egyáltalán kipróbálhatta a gépet.

– Boldog vagyok, hogy újra felegyenesedhetek, és mások szemébe nézhetek, így végre nem érzem magam kiszolgáltatottnak.

Emberek ezrein segíthet a katona-exoskeleton polgári változata, hiszen egyre többféle mozgásszervi betegségre jelenthet gyógyírt

Laurence Mailhan, a Les Invalides kórház orvosa arról beszélt a lapnak, hogy az új exoskeletonnak hála lényegesen lerövidülhet a betegek rehabilitációra fordítandó ideje. Sőt, még azokon is segíthet, akik – betegségükből, állapotukból fakadóan – talán soha többé nem fognak járni. Az eszköz hozzájárul ahhoz is, hogy a csontritkulásban szenvedők végtagjai kisebb eséllyel törjenek el mozgás közben. Azt is elárulta, hogy a Solidarite Defense egyesület által adományozott exoskeleton évente akár 250-300 küldetésben megsérült francia katona felépülésében működhet közre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük