Korábban már írtunk róla, hogy melyek a legjelentősebb, legismertebb exoskeleton-gyártók, mostani cikkünkben pedig kifejtjük, hogy a piac legfontosabb szereplői milyen termékeket fejlesztenek. Tartsanak velünk!

A 2005-ben alapított, kaliforniai Ekso Bionics széles körben alkalmazza az exoskeleton-technológiát orvosi és ipari területeken. Orvosi célra fejlesztett eszközei számottevően javíthatják az agykárosodással és a gerincvelő-sérüléssel bajlódók, a sztrókon átesettek vagy a sklerózis multiplex betegségben szenvedők életminőségét, mert a berendezéseknek köszönhetően még azok is újra járhatnak, akiknek alsó végtagjaik lebénultak. Tavaly, azaz 2022 decemberében az Ekso Bionics felvásárolta a Parker Hannifin Human Motion & Control üzletágát, amely az Indego termékcsaládról vált híressé. E felvásárlást követően az Ekso Bionics megkezdte az exoskeletonok értékesítését azoknak, akik gerincvelső-sérülés következtében autonóm diszreflexiában szenvednek.

Az orvosi célú exoskeletonoknak hála olyan emberek is önállóan járhatnak, akik korábban – betegségükből adódóan – erre nem voltak képesek. Fényképek forrása: Ekso Bionics

Fontos kiemelni, hogy a vállalat első kereskedelmi forgalomban kapható egészségügyi terméke az EksoGT volt, s hozzájuk kötődik a 2008-ban kifejlesztett HULC (Human Universal Load Carrier, szabad fordításban többcélú, emberi teherhordó eszköz) is, melynek gyártási jogait 2009-ben megvette a Lockheed Martin. Az ipari alkalmazások között olyan modelleket találunk, amelyek megkönnyítik a nehéz tárgyak emelését, ezáltal csökkentik a dolgozók fizikai terhelését. Közéjük tartozik a 2018-ban bemutatott EksoVest, ennek továbbfejlesztett változata a 2020-ban piacra dobott Ekso EVO. Nézzék, miért roppant hasznos munka közben!

Virágzik az Exoskeleton-ipar

Okvetlenül említést érdemel az izraeli ReWalk Robotics. A 2011-ben létrehozott vállalat a rehabilitációs és orvostechnikai területre összpontosít, s elsősorban mozgáskorlátozott embereknek tervez, fejleszt és gyárt különféle eszközöket. Egyik legismertebb termékük a ReWalk Exoskeleton, ami lehetővé teszi az alsóvégtag-sérült embereknek, hogy felálljanak, járjanak és lépcsőzzék. Érdemes megnézni a cég bemutatóvideóját.

Ennek segítségével a felhasználók önállóan közlekedhetnek, ez komoly életminőség-javulást eredményezhet. A ReWalk Robotics további termékei közé tartoznak más rehabilitációs és orvosi eszközök is, ilyen a gerincvelő-sérüléssel élőknek megalkotott ReWalk Personal 6.0 vagy a ReStore Exo-Suit, utóbbit a sztókon átesettek használják világszerte. A következő kisfilm a Personal 6.0 használatát, működését magyarázza el.

Cikkünk következő részében bemutatjuk többek között a Sarcos Robotics, a Hyundai és a SuitX fejlesztéseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük