Még el sem kezdődött a 2024-es párizsi olimpia, máris történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi, ugyanis egy szakaszon Kevin Piette, az exoskeletonfejlesztés vezéralakja vihette az olimpiai lángot. Azzal, hogy megjelent az exoskeleton az olimpián, kétségtelenül új szintre lépett a járássegítő technológia, egyszersmind újfent bebizonyosodott: az exoskeleton egyre hatékonyabb és egyre közelebb áll a sorozatgyártáshoz. 

Kevin Piette baleset következtében, elismerésre méltó teniszezői, illetve motorversenyzői karriert követően kényszerült kerekesszékbe. Komoly erőfeszítéseket tett, hogy aktív és független életet élhessen, s érdeklődni kezdett az olyan eszközök iránt, amelyek segíthetnek neki és másoknak a mozgásban. Így került kapcsolatba egy exoskeletont fejlesztő céggel, ami kifejezetten járássegítő technológiák fejlesztésére és népszerűsítésére szakosodott. Kevin maga is részt vesz a fejlesztésben és a tesztekben, s most újabb hőstettet vitt véghez: neki köszönhető, hogy ott lehetett az exoskeleton az olimpián.

Kevint Piette exoskeleton a párizsi olimpián
Kevint Piette, az exoskeletonfejlesztés egyik vezéralakja vihette egy darabon az olimpiai lángot (kép: Instagram, noxton78/Kevin Piette)

Az olimpiai lángot számos világszerte ismert híresség hordozta már az elmúlt évtizedekben. Közöttük volt például Muhammad Ali, a legendás bokszoló, aki az 1996-os atlantai olimpiai játékok megnyitóján gyújtotta meg a lángot. Sőt, Rafer Johnson egykori olimpiai bajnok is , aki az 1984-es Los Angeles-i olimpia lángviteli ceremóniájában vállalt szerepet. Emberek millióit inspirálták, akárcsak most Kevin Piette, aki a mozgássérülteknek adhat reményt a felépülésre.

A futás egyben üzenet

Az olimpiai láng útvonala roppant hosszú, általában több ezer kilométert ölel fel, és számos országon, illetve városon halad keresztül. A távot több szakaszra osztják fel, melyeken mindig más fut a tüzet hordozva, s a maga üzenetét közvetíti az emberiségnek. Kevin Piette azt adta hírül, hogy az exoskeletonok fejlesztése egyre előrébb jár. – Már nincs messze az a pillanat, mikor maguk erejéből járni képtelen emberek ismét felegyenesedhetnek és szabadon mozoghatnak – tudhattuk meg.

Exoskeleton az olimpián gond nélkül teljesített
Kevin Piette és a Wandercraft exoskeletonja hibátlanul, gyorsan és stabilan teljesítette a távot (kép: Instagram, noxton78/Kevin Piette)

Az olimpiai láng hordozása számos kihívást tartogat a futóknak. A lángnak természetesen égve kell maradnia, miközben a hordozó különböző terepeken és időjárási körülmények közepette tör előre. Emellett a fizikai megterhelés is jelentős, hiszen a fáklya hordozása korántsem könnyű feladat, különösen hosszabb távon fárad el a kiválasztottak karja. Kevin számára az exoskeleton használata további kihívást jelent, hiszen az eszköz működtetése és irányítása nagyfokú koncentrációt és erőfeszítést igényel.

Az exoskeleton nemcsak eszköz, hanem lehetőség!

Kevin Piette számára az exoskeleton nem csupán egy segédeszköz, hanem szimbólum is. Lehetővé teszi, hogy egy mozgássérült személy olyan feladatokat hajtson végre, amelyeket önállóan nem tudna. Kevin exoskeletonja a világ egyik legfejlettebbje, erről tanúskodik, hogy gond nélkül haladt a számára kijelölt távon. Stabil és viszonylag gyors mozgása valóban meggyőző, az eseményről készült felvétel pedig igazán szívet melengető.

Ismét a sport mutat utat

Kevin Piette részvétele az olimpiai láng vitelében nem egyéni diadal, hanem az emberiség közös eredménye. Inspirációként mindazoknak, akik különböző kihívásokkal küzdenek, és rávilágít arra, hogy a technológia milyen hatalmas szerepet játszhat a mindennapi élet minőségének javításában. Az olimpiai láng vitelének hagyománya így egy újabb fejezettel bővülhetett, Kevin Piette pedig végleg beírta magát a történelemkönyvekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük