Világunk folyamatosan és lendületesen változik, különösképp a technológiai szektorban lehetünk szemtanúi megannyi új innováció megjelenésének. Az exoskeletonipar is rohamosan fejlődik, a tervezők most elsősorban arra helyezik a hangsúlyt, hogy még tovább javuljon a „robotvázak” használhatósága.

Ami a fejlesztési irányokat illeti, előtérbe helyeződnek az úgynevezett puha exoskeletonok. Ezek olyan berendezések, melyek – könnyű és rugalmas kialakításuknak köszönhetően – kényelmesebben viselhetőek és szélesebb mozgástartományban használhatóak hagyonányos társaiknál. A kemény műanyag és alumínium részegységek helyett főszerephez a szövet, nem mellesleg mesterséges izmokat is bevetnek annak érdekében, hogy használóik akár egész nap kényelmetlenségek nélkül viselhessék az előremutató gépeket.

Egy exoskeleten nagyban javíthatja a páciensek életminőségét, de csak akkor, ha a rehabilitációra is kellő energiát fordítanak a szakemberek

Mi a titka a legújabb exoskeletonoknak?

Új típusokat is megismerhetünk, éspedig a passzív és álpasszív vázak térhódítása is küszöbön áll. Ezek a konstrukciók elektromos helyett mechanikus energiával segítik a mozgást. Hogy ez mit jelent pontosan? A passzív exoskeletonok rugókkal és egyéb, mechanikus szerkezetekkel csökkentik a test terhelését, míg a pszeudo-passzív változatok a lehető legkevesebb energiával igyekeznek hatékonyan fokozni viselőik teljesítményét. Mindemellett roppant energiatakarékosak is, ezért hosszabb ideig képesek működni.

A mesterséges intelligencia (AI) már minden területén jelen van, nem meglepő, hogy az exoskeleton iparágba is begyűrűzött, s – a fejlett érzékelőkkel együttműködve – nagymértékben javítja az eszközök hatékonyságát. E technológiák lehetővé teszik azt is, hogy az exoskeletonok dinamikusan alkalmazkodjanak a valós idejű adatokra támaszkodva, mi több fokozzák a felhasználói élményt és a teljesítményt. Hogy példát is írjunk, az AI képes nagyon pontosan szabályozni az eszköz által kifejtett erőt és a mozgást, ebből kifolóylag az exoskeletonok jobban reagálnak viselőik igényeire.

Mely területeken használnak exoskeletont?

Ami az ipari alkalmazást illeti, e területen  terjedtek el leginkább a robotvázak, különösen az olyan ágazatokban, mint a gyártás, az építőipar és a logisztika. Az amerikai Sarcos és német Ottobock élen jár az olyan exoskeletonok tervezésében, melyek fokozzák az emberi erőt, miközben kevésbé fárad el a munkatárs, ez pedig jótékonyan hat a termelékenységre és a biztonságra.

A Market.us portál szakértői szerint az exoskeletonok globális piacának mérete 2033-ra meghaladhatja az 1,6 milliárd dollárt, mi több 2024 és  2033 között 15,7 százalékos növekedésre számítanak. Ennek hátterében az orvosi berendezések egyre szélesebb körű elterjedése áll, emellett az autó- és hadiiparban, valamint az építőiparban is mind nagyobb kereslet mutatkozik rájuk

Természetesen nem maradhatnak ki az egészségügyi innovációk sem, hiszen ez az a terület, mely az ipar mellett óriási lehetőségeket rejt. Ebben az ágazatban továbbra is jelentős előrelépések történnek, sorra jelennek meg a rehabilitációra és a mobilitás segítésére tervezett új exoskeletonok. Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a berendezéseket egyre szélesebb kör engedheti meg magának, tekitntve, hogy – a növekvő biztosítási fedezetnek és a némileg csökkenő áraknak hála – olyanok is hozzájuthatnak, akik néhány éve még álmodni sem mertek róla. Ezen a területen úttörő szerepe van a LifeWard és az EksoNR gyártmányainak, amelyek kifejezetten a mozgássérültek mobilitásának javítását célozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük