Figyelemre méltó újdonsággal jelentkezett a hollandiai Delft műszaki egyetemének hallgatói csapata. A MARCH IX exoskeleton egy korábban tervezett szerkezet továbbfejlesztett, tökéletesített kiadása, mely sokat segíthet a mozgásszervi betegséggel küzdőknek.

A fiatal mérnökhallgatók már a kilencedik változatnál járnak, és az újdonságnál számottevő javulást értek el a manőverezhetőség terén, mi több a robotváz lényegesen könnyebb és sokoldalúbb elődjénél. Fontos kiemelni egyik új funkcióját, éspedig, hogy passzív bokaízületként is alkalmazható. Ez lehetővé teszi az oldalazó járást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a mindennapok során megfelelően irányíthassa mozgását a beteg.

Hatékonyabban segít gerincvelősérülteken

A MARCH IX-et több kamerával is ellátták, ezek figyelik a környezetet, és a bejövő információk alapján a gép agya megfelelő járásmintákat tervez, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy könnyedén navigáljanak lépcsőkön és akadályokon. Érdemes megjegyezni, hogy a gépet elsősorban azért fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a gerincvelősérültek számára az állást és a járást.

Az egyetem és a fejlesztőgárda nagyon büszke az új alkotásra, ezért is viszik el minden olyan helyre, ahol hozzá hasonló exoskeletonok is bemutatkoznak. Legközelebb, vagyis október utolsó hétvégéjén a zürichi CYBATHLON 2024-en, a világ egyik legnagyobb bionikus versenyén méreti meg magát

A bemutató során Daan van der Heyden, kerekesszékes felhasználó mutatta be a berendezés képességeit. Így kiderülhetett, hogy milyen támogatást jelent a mindennapi feladatok elvégzésében, például ajtók nyitásában és akadályok áthidalásában.

Új műszaki megoldások

A most megalkotott berendezést dönthető bokaízülettel látták el. Sőt, a hatékonyabban működő motorvezérlőnek hála elődjénél lényegesen jobb az egyensúlytartásban is. Nem mellesleg nagyjából 40 százalékkal könnyebb is, ilyeténképpen kezelése, viselése is kevesebb energiát emészt fel. A Project MARCH csapatvezetője, Kim Adams nagy örömmel várja ezt a kihívást, és büszke a fiatalokból álló alkotógárdára, mely egész évben elkötelezetten dolgozott az új exoskeleton megalkotásán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük